Svartpepparsås

Svartpepparsås

Jag får ofta frågor om receptet på min svartpepparsås och här är mitt enkla recept där du kokar svartpepparn i Cognac för lite extra twist.

Svartpepparsås 4 port.

1 charlottenlök
3 vitlöksklyftor
1 oxbuljongtärning
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2msk konjak
4 dl vatten
2 dl grädde
3 msk hela svartpeppar

1 svätt soya
Salt
Vill du ha en sås med extra hetta så tillsätter du fint hackad röd chili när du fräser löken.

Tillagning

  1. Mortla svartpepparn till grova bitar och lägg i en kastrull tillsammans med konjaken och 0,5 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min så att pepparn blir mjuk – ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka charlottenlök och vitlök. Värm smöret i en kastrull och lägg i löken och fräs den i ett par minuter till den blir glansig – men inte bränd. Lägg i vetemjölet, rör om och häll sedan i grädden och rör om så att mjölet löser sig och ta av kastrullen från spisen.
  3. Använd en stavmixer och mixa allt till en slät massa (nu kan det se ut som att såsen skär sig – men det är ingen fara).
  4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, värm upp och tillsätt den kokta pepparn med kokspadet. Späd med vatten och vispa kraftigt hela tiden tills du får önskad konsistens. Tillsätt soya och lägg i buljongtärningen och låt såsen sjuda på svag värme 10-15 min, smaka av med salt.
Jag köper alltid premiumpeppar odlad i Kambodja av hög kvalitet från www.bestpepper.se 
Om du anger min kod Arnesmat så får du 10% rabatt på hela sortimentet. Mitt tips är att testa deras grymma rödpeppar – ej att förväxla med rosépeppar.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.