Pankofriterade kycklingbollar i en het sötsur sås


Jag har experimenterat en hel del innan jag kom fram till hur jag vill att just min sötsura sås ska både se ut och smaka. Testa gärna om den passar dina smaklökar – fungerar också som tillbehör till många andra rätter.

Pankofriterade kycklingbollar i en het sötsur såsIngredienser 4 portioner:

Sås
1 st röd paprika,
De gröna bladen från en purjolök,
1 st gul lök,
1 liten burk med ananas i skivor (eller helst motsvarande mängd färsk ananas),
1 st röd chili,
4 msk råsocker,
4 msk äppelcidervinäger,
1 msk tomatpuré,
2-3 msk Maizenamjöl,
1 st kycklingbuljongtärning och 5-7 dl vatten.

Kycklingbollar ca 8 st
5 hg benfri kyckling,
1 st röd chili,
3-4 st vitlöksklyftor,
1 msk färsk ingefära,
3 st ägg, salt,
Vetemjöl,
Pankoströbröd
Rapsolja till fritering.

Börja med såsen

  1. Hacka eller strimla upp paprika,lök, chili, ananas och purjon.
  2. Lägg i socker och vinäger i en kastrull och koka upp och vispa tills sockret har löst sig.
  3. Rör ner tomatpurén och vispa så att den löser sig.
  4. Häll i ca 5 dl vatten och buljongtärningen, vispa och koka upp.
  5. Lös upp Maizenamjölet i i lite kallt vatten och häll sedan ner lite i taget i den kokande kastrullen och vispa hela tiden så att såsen reder sig till önskad konsistens.
  6. Nu kan du ha i alla övriga ingredienser förutom purjon och låt sedan allt koka samman i några minuter.
  7. Nu kan du ställa kastrullen åt sidan och vid servering så kokar du upp såsen och rör ner purjon (har du i purjon för tidigt så tappar den både färg och “stuns”. Jag brukar ha i lite lag (1 msk) från inlagda rödbetor på slutet för att förstärka den röda färgen.

Friterade kycklingbollar

  1. Skär kycklingen i mindre bitar, hacka chilin, vitlöken och ingefäran och lägg ner i en mixer/hackare tillsammans med ett av äggen och salta. Mixa till du får en lagom konsistens och forma därefter till bollar.
  2. Sätt på en kastrull med ganska mycket vatten i och om du vill så kan du gärna lägga i några kycklingbuljongtärningar. Lägg bollarna i kokande vatten och koka dem tills temperaturen är 68c och lägg sedan upp dem på ett fat.
  3. Häll upp pankoströ och vetemjöl på varsin tallrik och vispa igenom 2 ägg i en skål. Rulla bollarna i vetemjöl sedan rullar du i äggröran så att de täcks av ägg runtom. Lyft över och rulla i pankoströ.
  4. Hetta upp olja i en kastrull till 180c och fritera bollarna tills de får fin färg.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.