Saltimbocca på kyckling.
Saltimbocca con Pollo – Saltimbocca fritt översatt från Italienska betyder ”Hoppa in i munnen”. Den görs normalt på kalvkött och här är min variant gjord på kyckling som är både billigare och lättare att få tag på.
Ingredienser 4 portioner.
4 st kycklingbröstfiléer
8 skivor Prosciutto Crudo
1 kruka salvia
4 msk smör
1,5 dl vitt torrt vin
3-4 vitlöksklyftor
Salt och Peppar
Så här gör du:
- Banka ut kycklingbröstfiléerna så att de blir jämntjocka, lägg ett par salviablad på båda sidorna av filéerna och vira sedan 2 skivor Prosciutto omlott på mitten av varje filé.
- Smält en klick smör i en stekpanna och stek sedan filéerna ca 3 minuter på varje sida. Peppra och salta – tänk på att prosciutton tillför mycket salt, så var försiktig. Ta ur filéerna från pannan och ställ åt sidan.
- Skiva vitlöksklyftorna i tunna skivor, fyll på med nytt smör i pannan och fräs försiktigt vitlöken tillsammans med 10-15 st salviablad rör om och tillsätt vinet och vispa ur pannan. Lägg tillbaka filéerna och låt puttra några minuter samtidigt som du öser filéerna med skyn så att du får både vitlök och salvia ovanpå.
Servera tillsammans med gratinerad fänkål:
Ugnsgratinerad Fänkål
Finocchi al Forno – Ugnsgratinerad fänkål med frasigt täcke – funkar lika bra som en helt vegetariskt rätt eller som tillbehör till kyckling eller fisk.
Ingredienser 4 portioner:
4 st lite mindre fänkålshuvuden
Saften från 1 citron
1,5 dl olivolja
2 burkar körsbärstomater
1 kruka bladpersilja
1 gul lök
4-6 klyftor vitlök
1 dl pankoströbröd
3 dl finriven Parmesanost
Vatten, salt och svartpeppar.
Gör så här:
- Sätt ugnen på 200C. Plocka bort dillen från fänkålen och spar till garnring, dela fänkålshuvudena på på längden ovh mitten, skär bort den hårda ”stocken” inuti.
- Koka upp 1 liter vatten som du saltar, tillsätt citronsaften och fänkålen som nu ska sjuda i ca 10 minuter. Lyft ut fänkålen och låt den rinna av.
- Smörj en stor form – eller som jag föredrar 4 st portionsformar med olivolja. Öppna tomatburkarna, stick ner en sax och klipp sönder tomaterna i burken med ca 8-10 klipp (så att du får kvar lite hela tomater också). Lägg tomaterna i ett jämnt lager i formen/formarna och placera fänkålen ovanpå – salta och peppra.
- Hacka vitlök, gul lök och persilja fint och hetta upp kvarvarande olivolja i en stekpanna . Fräs vitlöken och löken försiktigt så att den blir mjuk och glansig, rör ner pankoströbrödet och stek försiktigt så att det blir lite gyllenbrunt (men inte bränt). Ta av pannan och rör ner persiljan och den rivna parmesanosten.
- Fördela lök- och ströbrödsblandningen över fänkålen och baka ca 20 minuter i ugnen tills du får en krispig yta.