Ugnsgratinerad Fänkål

Finocchi al Forno - Gratinerad Fänkål

Ugnsgratinerad Fänkål
Finocchi al Forno – Ugnsgratinerad fänkål med frasigt täcke – funkar lika bra som en helt vegetariskt rätt eller som tillbehör till kyckling eller fisk.

Ingredienser 4 portioner:

4 st lite mindre fänkålshuvuden
Saften från 1 citron
1,5 dl olivolja
2 burkar körsbärstomater
1 kruka bladpersilja
1 gul lök
4-6 klyftor vitlök
1 dl pankoströbröd
3 dl finriven Parmesanost

Vatten, salt och svartpeppar.

Gör så här:

  1. Sätt ugnen på 200C. Plocka bort dillen från fänkålen och spar till garnring, dela fänkålshuvudena på på längden ovh mitten, skär bort den hårda “stocken” inuti.
  2. Koka upp 1 liter vatten som du saltar, tillsätt citronsaften och fänkålen som nu ska sjuda i ca 10 minuter. Lyft ut fänkålen och låt den rinna av.
  3. Smörj en stor form – eller som jag föredrar 4 st portionsformar med olivolja. Öppna tomatburkarna, stick ner en sax och klipp sönder tomaterna i burken med ca 8-10 klipp (så att du får kvar lite hela tomater också). Lägg tomaterna i ett jämnt lager i formen/formarna och placera fänkålen ovanpå – salta och peppra.
  4. Hacka vitlök, gul lök och persilja fint och hetta upp kvarvarande olivolja i en stekpanna . Fräs vitlöken och löken försiktigt så att den blir mjuk och glansig, rör ner pankoströbrödet och stek försiktigt så att det blir lite gyllenbrunt (men inte bränt). Ta av pannan och rör ner persiljan och den rivna parmesanosten.
  5. Fördela lök- och ströbrödsblandningen över fänkålen och baka ca 20 minuter i ugnen tills du får en krispig yta.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.