Gratinerad krabba i sitt eget skal
Ingredienser 2 port.
2 krabbor ca 7-800 g styck
3 msk majonäs
3 msk creme fraische
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe dill
3 dl riven Västerbottensost
Curry och cayennepeppar
3 dl grovt salt till gratängformen
Gör så här
- Sätt ugnen på 250C och grill. Bryt loss stjärten, stick in en kniv, skär försiktigt genom att följa den naturliga linjen på undersidan och bryt sedan loss hela ”benpaketet”.
- Ta ut allt kött ur skölden, krossa skalet på klor och ben och plocka ut allt kött. Skär i mindre bitar och skölj sedan ur sköldarna noga.
- Finhacka lök och vitlök samt rikligt med dill (spara lite hela dillkvistar till serveringen) Riv osten.
- Ta fram en bunke och lägg i krabbköttet och övriga ingredienser samt 2 dl av den rivna osten. Rör om så att allt blandas väl. Stänk i en aning curry och smaka av med cayennepeppar och ev salt.
- Lägg i stuvningen i sköldarna och strö över resterande del av den rivna osten. Häll ut två högar grovt salt i en ugnsfast form och tryck ner sköldarna i saltet så att de står statist och inte välter.
- Gratinera i ugnen ca 6-8 min tills de har fått fin färg.
Riv lite dillvippor och strö över vid servering och servera gärna med en bit bröd och sallad till – jag brukar göra toasts med Västerbottensost och timjan.
Tips – I stället för att stänka i en aning curry så kan man ju stänka i lite Cognac.