Dillkött på kyckling.
En Svensk klassiker i ny tappning där jag har valt att göra Dillkött på kyckling i stället för kalvkött som är svårt att få tag på – garanterat magert, mört och mycket prisvärt.
Ingredienser 5 portioner
Tillagningstid: ca 90 minuter
1 kg kycklingfilé
2 st kycklingbuljongtärningar
2 st morötter
1 st gul lök
15-20 st kryddpepparkorn
3-4 st lagerblad
Dillstjälkar
Vatten
Salt
Dillsås
5 dl kycklingbuljong (från kokningen av köttet)
2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ättiksprit
1/2 msk äppelcidervinäger
2 msk socker
1 knippa dill
Mjöl till redning
Salt och peppar
Gör så här:
- Dela varje kycklingfilé i ganska stora bitar om ca 5-6 st per filé. Skala och skär morot och lök i bitar, bunta ihop dillstjälkarna med ett snöre.
- Lägg ner allt i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna, kryddpeppar och lagerblad. Salta och fyll på med vatten så att det täcker ordentligt. Koka i ca 45 min.
- Ta upp kycklingbitarna och morötterna och rensa/plocka bort ev lök, dill och pepparkorn som sitter kvar på kycklingen. Lägg kyckling och morötter på en tallrik och täck med folie. Sila buljongen och koka/reducera den därefter i ca 30 minuter eller tills det är ca 5 dl kvar.
- Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd sedan med buljongen och grädden. Tillsätt ättika, vinäger och socker och låt såsen koka några minuter under omrörning.
- Lägg ner kyckling och morötter i såsen och låt koka i några minuter. Precis innan servering tillsätter du generöst med finhackad dill.