Dillkött på kyckling

Dillkött på kyckling.
En Svensk klassiker i ny tappning där jag har valt att göra Dillkött på kyckling i stället för kalvkött som är svårt att få tag på – garanterat magert, mört och mycket prisvärt.

Ingredienser 5 portioner

Tillagningstid: ca 90 minuter

1 kg kycklingfilé
2 st kycklingbuljongtärningar
2 st morötter
1 st gul lök
15-20 st kryddpepparkorn
3-4 st lagerblad
Dillstjälkar
Vatten
Salt

Dillsås
5 dl kycklingbuljong (från kokningen av köttet)
2 dl vispgrädde
2 msk smör
2 msk ättiksprit
1/2 msk äppelcidervinäger
2 msk socker
1 knippa dill

Mjöl till redning
Salt och peppar

 

Gör så här:

  1. Dela varje kycklingfilé i ganska stora bitar om ca 5-6 st per filé. Skala och skär morot och lök i bitar, bunta ihop dillstjälkarna med ett snöre.
  2. Lägg ner allt i en kastrull tillsammans med buljongtärningarna, kryddpeppar och lagerblad. Salta och fyll på med vatten så att det täcker ordentligt. Koka i ca 45 min.
  3. Ta upp kycklingbitarna och morötterna och rensa/plocka bort ev lök, dill och pepparkorn som sitter kvar på kycklingen. Lägg kyckling och morötter på en tallrik och täck med folie. Sila buljongen och koka/reducera den därefter i ca 30 minuter eller tills det är ca 5 dl kvar.
  4. Fräs smör och mjöl i en kastrull och späd sedan med buljongen och grädden. Tillsätt ättika, vinäger och socker och låt såsen koka några minuter under omrörning.
  5. Lägg ner kyckling och morötter i såsen och låt koka i några minuter. Precis innan servering tillsätter du generöst med finhackad dill.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.