Fiskgratäng.
Alla älskar fiskgratäng – enkelt att göra och vill man ha den lite extra lyxig så tillsätter man bara någon form av tex skaldjur och laxrom.
Ingredienser 4 portioner:
600 gr fiskfilé efter egen smak
50-60 nyskapade räkor (valfritt)
1 burk regnbågsrom 50 gr (valfritt)
Gratängmos
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk smör
Salt och peppar
Dillsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl fiskbuljong (vatten och fiskbuljongtärning)
1 dl grädde
1 kruka dill
Salt och peppar och ev en skvätt vitt vin i såsen om du gillar det.
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader
- Skala och koka potatisen och ånga av den. Värm upp smöret i micron. Pressa potatisen och tillsätt äggulor och det smälta smöret. Vispa med en elvisp tills det blir slätt och fint och ställ sedan åt sidan.
- Salta och lägg fiskfiléerna i en traktörpanna och häll i vatten så att det täcker. Låt koka upp och ta sedan av pannan strax efter att vattnet har börjar koka och ställ åt sidan.
- Hacka dillen fint och spar några kvistar kvistar till garnering. Börja sedan med dillsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Ta av kastrullen och vispa ner mjölet så att det löser sig till en jämn smet. Placera kastrullen på plattan igen och spä med fiskbuljongen, lite i taget. Häll i grädden och låt såsen puttra några minuter, tillsätt den hackade dillen och smaka av med salt och peppar.
- Fyll moset i en spritspåse med tyll. Lägg över den kokta fisken på ett gratängfat (eller som jag föredrar i portionsformar) och täck fisken med dillsås. Spritsa sedan moset i kanterna på formen/formarna.
- Ställ in i ugnen och bevaka noga tills moset och såsen har fått en fin färg. Ta ut ur ugnen och garnera med räkor och regnbågsrom, riv över dillkvistar innan servering.