Fiskgratäng

Fiskgratäng

Fiskgratäng.
Alla älskar fiskgratäng – enkelt att göra och vill man ha den lite extra lyxig så tillsätter man bara någon form av tex skaldjur och laxrom.

Ingredienser 4 portioner:

600 gr fiskfilé efter egen smak
50-60 nyskapade räkor (valfritt)
1 burk regnbågsrom 50 gr (valfritt)

Gratängmos
1 kg potatis
2 äggulor
2 msk smör
Salt och peppar

Dillsås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
5 dl fiskbuljong (vatten och fiskbuljongtärning)
1 dl grädde
1 kruka dill

Salt och peppar och ev en skvätt vitt vin i såsen om du gillar det.

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 250 grader
  2. Skala och koka potatisen och ånga av den. Värm upp smöret i micron. Pressa potatisen och tillsätt äggulor och det smälta smöret. Vispa med en elvisp tills det blir slätt och fint och ställ sedan åt sidan.
  3. Salta och lägg fiskfiléerna i en traktörpanna och häll i vatten så att det täcker. Låt koka upp och ta sedan av pannan strax efter att vattnet har börjar koka och ställ åt sidan.
  4. Hacka dillen fint och spar några kvistar kvistar till garnering. Börja sedan med dillsåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Ta av kastrullen och vispa ner mjölet så att det löser sig till en jämn smet. Placera kastrullen på plattan igen och spä med fiskbuljongen, lite i taget. Häll i grädden och låt såsen puttra några minuter, tillsätt den hackade dillen och smaka av med salt och peppar.
  5. Fyll moset i en spritspåse med tyll. Lägg över den kokta fisken på ett gratängfat (eller som jag föredrar i portionsformar) och täck fisken med dillsås. Spritsa sedan moset i kanterna på formen/formarna.
  6. Ställ in i ugnen och bevaka noga tills moset och såsen har fått en fin färg. Ta ut ur ugnen och garnera med räkor och regnbågsrom, riv över dillkvistar innan servering.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.