Fish and Chips
Ingredienser 4 port.
700 g färsk koljafilé eller torskfilé
1000 gr ICA jumbo frites
20 st cocktailkapris
Frityrolja
Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggulor
2 dl öl
Salt
Pankoströbröd
Tartarsås
3 dl majonäs
2 msk finhackad gul lök
5 st finhhackade sardellfiléer
2 msk finhackad saltgurka
2 tsk Dijon senap
2 msk hackad kapris
Alternativ sås – Arnes CurryRemoulad:
Den här såsen brukar jag också blanda – tar max 2 minuter att göra.
Jag blandar ihop 7 delar majonnäs, 3 delar smetana, rejält med min hemgjorda Bostongurka och smakar sedan av med vanlig gul curry
Gör så här
- Fritera potatisen första gången enl beskrivningen nedan.
- Hacka och rör ihop alla ingredienser till Tartarsåsen och ställ in i kylen.
- Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt salt, äggulor, öl och vispa till en jämn smet.
- Värm olja till 180C, häll upp ett jämnt lager pankoströbröd på en tallrik och doppa cocktailkaprisen i smeten och rulla de sedan i pankoströbrödet. Fritera kaprisen tills den har fått fin färg.
- Fritera potatisen andra gången enl beskrivningen nedan.
- Doppa fiskbitarna i frityrsmeten och vänd de sedan i pankoströbrödet och fritera några åt gången tills de har fått en gyllene och fin färg. Lägg över fisken på hushållspapper så att de får rinna av och salta.
- Servera genast tillsammans med tartarsåsen och pommes.
Fritera Pommes Frites
Många sätter ju en ära i att envisas med att göra egen pommes och jag har under åren testat massor av varianter för att göra egen pommes – faktum är att det klart bästa resultatet får jag när jag använder ICAs jumbo frites och dubbelfriterar dessa. Dessutom blir det mycket enklare.
- Värm oljan till 180C och lägg i frites direkt från frysen ca 500 gr åt gången och fritera ca 5 min.
- Lägg över på hushållspapper så att de får rinna av och låt vila i minst 30 min.
- Värm upp oljan till 180C och fritera en gång till i ca 8-10 min, lägg över på hushållspapper, salta och servera.