Belgiska våfflor Royale

Belgiska våfflor Royale Deluxe

Belgiska våfflor Royale med jäst.
Jag har testat många olika recept på Belgiska våfflor som innehållit bakpulver – dock med blandat resultat. Här är ett recept baserat på vanlig jäst som ger våfflorna rätt lyft och samtidigt blir grymt frasiga.

Ingredienser ca 6-8 st våfflor

4 dl mjölk
3 dl vatten
150 gr smält smör
15 gr jäst
3 ägg
0,5 tsk salt
(1,5 tsk vaniljsocker)
(1 msk socker)
450 gr vetemjöl

Så här gör du:

  1. Smält smöret och blanda det varma smöret med mjölk och vatten. Kolla att vätskan är fingervarm (33C) – om inte så värm eller låt svalna. Lös jästen i vätskan.
  2. Knäck äggen och separera gula och vita. Spara äggvitan i en bunke och vispa ner äggulan i smeten. Tillsätt salt, socker och vaniljsocker – vill du inte ha söta våfflor så hoppar du över socker och vaniljsocker. Sikta ner mjölet med hjälp av en sil lite i taget så det inte klumpar sig.
  3. Täck bunken och låt degen stå framme i rumstemperatur i ca 1 timme, tills det märks att jäsningen har kommit i gång.
  4. När degen jäst upp ca 1/3 av sin ursprungliga volym är den färdig att grädda. Vispa äggvitorna till hårt skum och blanda ner i smeten strax innan gräddningen.
  5. Använd ett belgiskt våffeljärn och lägg de nygräddade våfflorna på ett galler. Våfflorna går att värma i ugnen om de svalnat.

Servera med grädde, sylt, frukt, glass eller chokladsås etc.

Eller som jag valt att göra med Skagenröra eller andra lite matigare tillbehör som tex ostar, sallad, rökt eller gravad lax etc.

Recept på min Skagenröra

Ingredienser 4 port:
1 kg räkor med skal
1 kruka dill
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 rödlök
1/2 lime
1-2 burkar laxrom (beroende på hur lyxigt du vill att det ska vara)

Cayennepeppar, vanlig gul curry alternativt färsk riven pepparrot

Så här gör du:

  1. Skala räkorna, plocka bort några kvistar dill och spar till garnering och hacka resterande fint. Hacka rödlöken fint. Blanda räkor (spara också där några till garnering vid serveringen) dill, majonnäs och creme fraiche. Pressa i saften från 1/2 lime, smaka av med cayennepeppar och en gnutta gul curry (alternativt med färskriven pepparrot)
  2. I många recept står att det att räkorna ska hackas – personligen så föredrar jag när räkorna är hela. Så välj själv – det finns liksom inget rätt eller fel som jag ser det. Ställ in i kylen i väntan på att våfflorna blir färdiga.

Servera gärna skivad avocado och ev något annat grönt till så blir det extra festligt.

PS. Normal portion är ju oftast 250 gr räkor/person, men hemma hos oss kör vi normalt med 350 gr räkor/person

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.