Bakad potatis med skagenröra och avocado

Bakad potatis med skagenröra och avocado

Bakad potatis med skagenröra och avocado.
Det optimala fredagsmyset där du får ”3 önskningar” i samma recept – så enkelt, så festligt och så gott.

Ingredienser 4 port:

4 bakpotatisar
4 avocado (valfritt)
1 kg räkor med skal
1 kruka dill
1 dl majonnäs
1 dl creme fraiche
1 rödlök
1/2 lime
1-2 burkar laxrom (beroende på hur lyxigt du vill att det ska vara)

Cayennepeppar, vanlig gul curry alternativt färsk riven pepparrot

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 225°C.
  2. Skölj och borsta potatisarna noga. Ta en gaffel och picka potatisarna runt om. Baka dem mitt i ugnen i drygt en timme tills de är mjuka (hellre lite för länge än för kort tid)
  3. Skala räkorna, plocka bort några kvistar dill och spar till garnering och hacka resterande fint. Hacka rödlöken fint. Blanda räkor (spara också där några till garnering vid serveringen) dill, majonnäs och creme fraiche. Pressa i saften från 1/2 lime, smaka av med cayennepeppar och en gnutta gul curry (alternativt med färskriven pepparrot)      I många recept står att det att räkorna ska hackas – personligen så föredrar jag när räkorna är hela. Så välj själv – det finns liksom inget rätt eller fel som jag ser det. Ställ in i kylen i väntan på att potatisen blir färdig.
  4. Skär kryss i potatisarna och kläm ihop dem så att de öppnar sig. Fyll potatisarna generöst med räkröran och toppa med några räkor, laxrom och dill kvistar.

Servera gärna skivad avocado till så blir det extra festligt.

PS. Normal portion är ju oftast 250 gr räkor/person, men hemma hos oss kör vi normalt med 350 gr räkor/person

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.