Friterade Lollipops – kycklingben med mangosalsa och guacamole
Mangosalsa 4 port
1 stor mogen mango
2–3 röda paprikor (beroende på storlek)
20 cm slangurka
1 rödlök
1 röd chili
1 lime
1 kruka färsk koriander
1/2 dl olivolja
1 msk äppelcidervinäger
Skär mango, paprika, rödlök, chili och gurka till salsan i små tärningar och lägg i en bunke. Dela gurkan på längden först, så kan du lätt ta en matsked och skrapa ut alla kärnor innan du hackar den.
Tillsätt rivet skal och saften från limen tillsammans med olivolja och vinäger, tillsätt koriander i den mängd som du känner dig bekväm med. Rör försiktigt om tills det är väl blandat och låt allt stå och dra i minst 30 minuter före servering.
Guacamole 4 port.
2 st avocado
2 vitlöksklyftor
1 lime
1 liten rödlök
Cayennepeppar
Salt
Röd chili efter smak
Dela och gröp ur avocadon och lägg i en skål. Finhacka vitlök och rödlök, stänk i lite cayennepeppar och salt. Kör allting grovt med en stavmixer alternativt mosa med gaffel och rör om. Riv ner skalet från limen och pressa i all saft, rör om igen. (personligen så föredrar jag att krydda med lite cayennepeppar i röran och sedan toppa den med finhackad röd chili vid servering för att uppnå en fräschare hetta av chilin)
Friterade chicken lollipops 4 port.
12 kycklingben
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 röd chili
Salt
2 dl vetemjöl
2 dl pankoströbröd
2 ägg
Rapsolja till fritering
Börja med att ta bort fotleden genom att ta en slö kniv – har du en vass kniv så fastnar den i benet – eller köttyxa och tryck hårt precis ovanför leden så att benet bryts/krossas och går av.
Hacka lök, vitlök och chili och lägg i en gryta tillsammans med kycklingbenen. Fyll på med vatten så att det täcker och salta. Koka i ca 20-25 min.
Ta upp och lägg på hushållspapper.
Panera kycklingen i vetemjöl, doppa sedan i de uppvispade äggen och avsluta med att rulla de i panko.
Värm frityroljan till 180C och fritera kycklingen tills den får en gyllenbrun färg.
Servera gärna sötpotatispommes till.