Japansk Tonkatsu med Dijonsenapscreme, tonkatsusås och kålsallad
Ingredienser 4 portioner:
Tonkatsu:
600 gr fläskfilé (alternativt kycklingfilé eller skinkschnitzel)
3 dl mjöl
3-4 dl pankoströbröd
3 ägg
1 l rapsolja
Tonkatsusås:
1 msk tomatpuré
3 msk worcestershiresås
1 dl tomatketchup
2 msk japansk soya
1 msk honung
Dijonsenapscreme:
1,5 dl smetana
0,5 dl majonnäs
Dijonsenap
Svartpeppar
Salt
Kålsallad:
Rödkål och vitkål (alternativt bara en sort)
Morot
Persilja
1-2-3 lag
Olivolja
Salt och peppar
Ris till 4 portioner
Så här gör du:
- Blanda ihop alla ingredienser till Tonkatsusåsen, smaka av och ställ in kylen.
- Blanda smetana och majonnäs och smaka av med Dijonsenap och salt och svartpeppar – ställ in i kylen.
- Strimla kål och morot fint och blanda ihop med hackad persilja. Gör en lag med 1 dl ättika, 2 dl socker och 3 dl vatten – vispa så att sockret löser sig – ställ åt sidan. För att behålla bra crisp i salladen brukar jag dressa den med olivolja och 1-2-3 lag ca 5 minuter innan servering, salta och peppra.
- Sätt på och koka riset.
- Skär köttet i fyra lika stora bitar och banka ut dem tills de är ca 5 mm thock (inte tunnare). Salta och peppra, vänd sedan köttet först i vetemjöl, sedan i de uppvispade äggen och till sist i pankoströbrödet.
- Värm oljan till ca 180C i en kastrull eller en traktörpanna och fritera en eller ett par köttbitar i taget tills du har en gyllene och krispig yta på båda sidorna. Lägg över på ett fat med hushållspapper och låt vila medan du dressar salladen,
- Lägg upp salladen på tallrikar, skiva köttet i strimlor och lägg ovanpå salladen, rippla sedan dijonsenapscremen över köttet.
- Servera tillsammans med det kokta riset och Tonkatsusåsen i små skålar. Blir som godast om du äter denna rätt med pinnar.