Friterad Fläskfilé med sötsur sås.
Ingredienser 4 port.
700 gr fläskfilé (eller kycklingfilé)
Sås
1 st röd paprika,
De gröna bladen från en purjolök,
1 st gul lök,
1 liten burk med ananas i skivor (eller helst motsvarande mängd färsk ananas),
1 st röd chili,
4 msk råsocker,
4 msk äppelcidervinäger,
1 msk tomatpuré,
2-3 msk Maizenamjöl,
1 st kycklingbuljongtärning och 5-7 dl vatten.
Frityrsmet
2 dl vetemjöl
1 tsk bakpulver
2 äggulor
2 dl mjölk
1 msk matolja
Salt och Cayennepeppar
Pankoströbröd
Olja till fritering
Börja med såsen
- Hacka eller strimla upp paprika,lök, chili, ananas och purjon.
- Lägg i socker och vinäger i en kastrull och koka upp och vispa tills sockret har löst sig.
- Rör ner tomatpurén och vispa så att den löser sig.
- Häll i ca 5 dl vatten och buljongtärningen, vispa och koka upp.
- Lös upp Maizenamjölet i i lite kallt vatten och häll sedan ner lite i taget i den kokande kastrullen och vispa hela tiden så att såsen reder sig till önskad konsistens.
- Nu kan du ha i alla övriga ingredienser förutom purjon och låt sedan allt koka samman i några minuter.
- Nu kan du ställa kastrullen åt sidan och vid servering så kokar du upp såsen och rör ner purjon (har du i purjon för tidigt så tappar den både färg och ”stuns”. Jag brukar ha i lite lag (1 msk) från inlagda rödbetor på slutet för att förstärka den röda färgen.
Friterad Fläskfilé
- Blanda mjöl och bakpulver, tillsätt salt, äggulor, mjölk, matolja och vispa till en jämn smet. Häll ut pankoströbröd på en tallrik
- Putsa och skär fläskfilén i ca 5-7 mm tunna skivor, doppa sedan i smeten och vänd skivorna i pankoströbrödet.
- Värm frityroljan till 180C och fritera fläskfilén tills den får en gyllenbrun färg.
Severa med kokt jasminris som du med fördel kan toppa med Kinesisk Mushroom Soya – då får du en intressant brytning mellan sött och salt
Hej Arne! Vilket fantastiskt gott recept! Kommer nog att äta sötsursås tills det sprutar ur öronen nu haha 😉 Må så gott / Jeanette
Tack Arne för ett superrecept.
Provade detta ikväll och är mycket nöjd.
Hej Arne! Suveränt gott!!! Dethär blir min kina-favorit i mitt eget kök . Lätt en bjudrätt !
Tack för att du delar med dig!
Hälsningar från Norrland.
Låter riktigt gott!! Har aldrig friterat ngt själv. Hur vet man att köttet blir färdigt så det inte är rått inuti? – Liselott
Tack för att du delar med dig. Ska prova detta idag O bjuda mina föräldrar på middag. Dom älskar allt som man kan ha sötsur sås till.