Moussaka – min fru Maritas recept

Min kära fru Maritas Moussaka

Moussaka – min kära fru Maritas recept. Finns egentligen bara ett kortfattat omdöme om hennes Moussaka – Oslagbar!

Ingredienser 4 port.
4 små Auberginer eller grön Zucchini
6 kokta kalla potatisar
Olivolja
Salt och svartpeppar

Köttfärssås
500g  Nöt- eller lammfärs
1 burk Mutti körsbärstomater
2 msk tomatpuré
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2-3 tsk torkad oregano
2-3 krm malen kanel
1 köttbuljongtärning
1 röd chili (kan uteslutas – men här hemma använder vi alltid röd chili)
Olivolja
Salt och svartpeppar

Ostsås
1,5 dl riven Västerbottenost + ytterligare 1,5 dl till gratineringen
5 dl mjölk
3 msk mjöl
1/2 tsk salt
1 krm riven muskot
2 ägg

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 220C.
  2. Skiva auberginen i 6-7 mm tjocka skivor salta båda sidorna och lägg på hushållspapper så att vätskan drar ur under tiden du gör köttfärs- och ostsåsen.
  3. Köttfärssåsen: Skala och finhacka lök, vitlök (och ev chili). Häll olivolja i en stekpanna och fräs hacket tills det mjuknar. Tillsätt tomatpurén och rör om så den blandas ut ordentligt och därefter färsen, stek ett par minuter. Tillsätt körsbärstomaterna (jag brukar ta en sax och stoppa ner i burken och klippa några gånger så att en del av tomaterna delas). Häll i en skvätt vatten i tomatburken och häll i tillsammans med buljongtärningen,  2 tsk oregano och 2 krm kanel
  4. Smaka av med salt, peppar och tillsätt ev mer oregano och kanel. Koka under lock ca 10-15 min.
  5. Ostsåsen: Vispa ut mjölet i en kastrull med en del av mjölken så att alla ev klumpar försvinner, tillsätt resten av mjölken medan du hela tiden vispar och låter koka upp – koka i ca 5 min och rör om då och då. Ställ kastrullen åt sidan så att det svalnar lite. Tillsätt därefter ost, ägg, salt och muskot som du vispar i – ställ åt sidan.
  6. Stek aubergineskivorna i generöst med olivolja på hög värme i en stekpanna så att det blir en bra och brun stekyta på båda sidorna (ca 1 min på varje sida).
  7. Skiva den kokta potatisen och lägg 1/3 av aubergineskivorna, därefter potatisen i 4 ugnssäkra portionsformar eller en stor form. Täck med hälften av köttfärssåsen, lägg på ett nytt lager aubergine och potatis och resterande köttfärssås, avsluta med ett sista lager av potatis och sedan aubergine överst. Bred över ostsåsen och strö på den rivna osten. Grädda i mitten av ugnen ca 45 min tills den har fått en fin färg och låt den därefter vila ca 15 minuter innan servering.

Servera gärna en sallad till – vi gjorde en vitkålssallad med strimlade morötter och persilja som vi dressade med 1-2-3 lag och olivolja strax innan servering och sedan toppade med chili och skivade gröna Kalamata oliver.

Moussaka är en perfekt bjudrätt och kan med fördel förberedas, för att sedan gräddas innan serveringen.

 

 

 

 

 

 

1 kommentar

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.