Oxfilé med 3-pepparsås och filodegskorg med potatismos och chèvre

Ingredienser 4 port.

4 skivor Oxfilé ca 150 gr/st

Pepparsås

1 charlottenlök
3 vitlöksklyftor
1 oxbuljongtärning
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2msk konjak
4 dl vatten
2 dl grädde
3 msk hela svartpeppar
½ msk rosépeppar
½ msk torkad grönpeppar
1 svätt soya
Salt

Filodegskorgar

4 färska filodegsark (30X40 cm)
4 skivor chévre
6-7 hg potatis
1 äggula
1 msk smör
0,75 dl grädde eller mjölk
Salt och peppar

Smält smör

1 knippe färsk grön sparris

 

 

Tillagning

  1. Sätt ugnen på 200 grader. Mortla svartpepparn till grova bitar och lägg i en kastrull tillsammans med konjaken och 0,5 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min så att pepparn blir mjuk – ställ åt sidan. Skala och hacka charlottenlök och vitlök. Värm smöret i en kastrull och lägg i löken och fräs den i ett par minuter till den blir glansig – men inte bränd. Lägg i vetemjölet, rör om och häll sedan i grädden och rör om så att mjölet löser sig och ta av kastrullen från spisen. Använd en stavmixer och mixa allt till en slät massa (nu kan det se ut som att såsen skär sig – men det är ingen fara). Sätt tillbaka kastrullen på plattan, värm upp och tillsätt den kokta pepparn med kokspadet. Späd med vatten och vispa kraftigt hela tiden tills du får önskad konsistens. Lägg i buljongtärningen och låt såsen sjuda på svag värme 10-15 min, smaka av med salt.
  2. Skala och koka potatisen och ånga av den. Värm upp smöret och grädden i micron. Pressa potatisen och tillsätt äggula och det smälta smöret och grädden. Vispa med en elvisp tills det blir slätt och fint och fyll moset i en spritspåse.
  3. Smörj ugnsfasta portionsformar med matolja. Lägg ihop filodegsarken 2 och 2, dela de på mitten och klä in formarna med degen så att den samtidigt sticker upp och veckar sig ovanför kanterna. Pensla degen med det smälta smöret. Spritsa i moset och lägg en skiva shévre på toppen. Ställ in i ugnen och bevaka noga tills degen fått fin färg och att scévren har smält.
  4. Krydda och stek eller grilla oxfilén till önskad innertemperatur.

Servera tillsammans med grön sparris och när du har hällt såsen över köttet strösslar du med nymortlad grön- och rosépeppar

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.