Oxfilé med 3-pepparsås och Hasselbackspalsternacka

Oxfilé med 3-pepparsås och Hasselbackspalsternacka & grön sparris. Klassiska smaker i ny tappning där potatisen är utbytt mot palsternacka.

Nyårsmeny - Oxfilé med 3-pepparsås och Hasselbackspalsternacka

Ingredienser 4 port.

4 skivor Oxfilé ca 150 gr/st
4 st palsternackor
1 knippe färsk grön sparris

Pepparsås

1 charlottenlök
3 vitlöksklyftor
1 oxbuljongtärning
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2msk konjak
4 dl vatten
2 dl grädde
3 msk hela svartpeppar
½ msk rosépeppar
½ msk torkad grönpeppar
1 svätt soya
Salt

Tillagning

  1. Mortla svartpepparn till grova bitar och lägg i en kastrull tillsammans med konjaken och 0,5 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min så att pepparn blir mjuk – ställ åt sidan.
  2. Skala och hacka charlottenlök och vitlök. Värm smöret i en kastrull och lägg i löken och fräs den i ett par minuter till den blir glansig – men inte bränd. Lägg i vetemjölet, rör om och häll sedan i grädden och rör om så att mjölet löser sig och ta av kastrullen från spisen.
  3. Använd en stavmixer och mixa allt till en slät massa (nu kan det se ut som att såsen skär sig – men det är ingen fara).
  4. Sätt tillbaka kastrullen på plattan, värm upp och tillsätt den kokta pepparn med kokspadet. Späd med vatten och vispa kraftigt hela tiden tills du får önskad konsistens. Lägg i buljongtärningen och låt såsen sjuda på svag värme 10-15 min, smaka av med salt.
  5. Krydda och stek eller grilla oxfilén till önskad innertemperatur.

Servera tillsammans med grön sparris och när du har hällt såsen över köttet strösslar du med nymortlad grön- och rosépeppar

HasselbacksPalsternacka

Sätt ugnen på 220C, skala palsternackorna och skär upp de på samma sätt som HasselbacksPotatis. Lägg de i en olja ugnsfast form och skiva generöst med smör som du lägger på palsternackorna, salta och peppra. Baka i ugnen tills de blir mjuka och ös ganska ofta med det smälta smöret.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.