Oxfilé med 3-pepparsås och Hasselbackspalsternacka & grön sparris. Klassiska smaker i ny tappning där potatisen är utbytt mot palsternacka.
Ingredienser 4 port.
4 skivor Oxfilé ca 150 gr/st
4 st palsternackor
1 knippe färsk grön sparris
Pepparsås
1 charlottenlök
3 vitlöksklyftor
1 oxbuljongtärning
2 msk smör
2 msk vetemjöl
2msk konjak
4 dl vatten
2 dl grädde
3 msk hela svartpeppar
½ msk rosépeppar
½ msk torkad grönpeppar
1 svätt soya
Salt
Tillagning
- Mortla svartpepparn till grova bitar och lägg i en kastrull tillsammans med konjaken och 0,5 dl vatten. Koka upp och låt sjuda i ca 15 min så att pepparn blir mjuk – ställ åt sidan.
- Skala och hacka charlottenlök och vitlök. Värm smöret i en kastrull och lägg i löken och fräs den i ett par minuter till den blir glansig – men inte bränd. Lägg i vetemjölet, rör om och häll sedan i grädden och rör om så att mjölet löser sig och ta av kastrullen från spisen.
- Använd en stavmixer och mixa allt till en slät massa (nu kan det se ut som att såsen skär sig – men det är ingen fara).
- Sätt tillbaka kastrullen på plattan, värm upp och tillsätt den kokta pepparn med kokspadet. Späd med vatten och vispa kraftigt hela tiden tills du får önskad konsistens. Lägg i buljongtärningen och låt såsen sjuda på svag värme 10-15 min, smaka av med salt.
- Krydda och stek eller grilla oxfilén till önskad innertemperatur.
Servera tillsammans med grön sparris och när du har hällt såsen över köttet strösslar du med nymortlad grön- och rosépeppar
HasselbacksPalsternacka
Sätt ugnen på 220C, skala palsternackorna och skär upp de på samma sätt som HasselbacksPotatis. Lägg de i en olja ugnsfast form och skiva generöst med smör som du lägger på palsternackorna, salta och peppra. Baka i ugnen tills de blir mjuka och ös ganska ofta med det smälta smöret.