Kyckling Satay med het jordnötssås.
Jag övervann min starka längtan till Bali genom att göra dessa Satayspett med en sås som blev försvinnande god. Jag föredrar att göra de på grillen men det funkar lika bra i ugnen
Ingredienser 4 portioner:
4 st kycklingbröstfiléer
Marinad:
1 dl olja
1 msk mald ingefära (alt färsk fint riven)
2 tsk rårörsocker
2 tsk gurkmeja
1 tsk malen koriander
Salt
Jordnötssås
1/2 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 tsk mald koriander
1 msk rårörsocker
1 burk kokosgrädde (400 gr)
2,5 dl salta jordnötter
0,5 dl jordnötssmör
2 msk Ketjap Manis (Indonesisk söt soja)
1 lime
Olja till stekning
Salt och vatten att späda med
Så här gör du:
- Dela kycklingbrösten på längden och skär ca 8 bitar per bröst. Blanda marinaden väl och lägg kycklingbitarna i en form och salta. Häll på marinaden och massera runt kycklingen så att alla bitar blir täckta. Plasta formen och ställ in i kylen ca 2-3 timmar.
- Trä kycklingen på spett och grilla. Om du inte har möjlighet att grilla så sätt ugnen på 180-200C. för att få lite färg på spetten så bör steka de hastigt i en stek- eller grillpanna. Lägg sedan i form och baka färdigt i ugnen ca 10-15 min.
Jordnötssås:
- Skala och finhacka lök, vitlök och chilin. Fräs försiktigt i olja så att det blir glansigt.
- Tillsätt koriander och socker, rör ner kokosgrädden och låt koka upp. Tillsätt 2 dl jordnötter (spara 0,5 dl till garnering), jordnötssmöret och Ketjap Manis och rör om – låt sjuda i ca 10 min.
- Ta av såsen från plattan och mixa med en stavmixer och det får gärna vara lite småbitar kvar tycker jag. Sätt tillbaka på plattan och koka upp – späd med vatten och vispa till önskar konsistens. Smaka av med salt och pressad limejuice.
- Hacka resterande del av jordnötterna och häll upp såsen i portionsskålar – toppa med de hackade jordnötterna.
Servera med kokt ris och en sallad – jag gjorde en krispig sallad på rödkål, strimlade morötter och hackad bladpersilja som pressade med olivolja och 1-2-3 lag strax innan servering