Räkpaj med en touch av curry

Räkpaj med en touch av curry.
Lättlagad och festlig paj med en god kombo av räkor och curry – snabbt och smidigt om du köper färdig färsk pajdeg.

Ingredienser 4-6 portioner:

1 rulle färsk färdig pajdeg (alternativt göra egen deg)
8 hg oskalade räkor
10-15 cm purjolök
1/2 gul lök
2-3 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 röd chili (till garneringen)
2 tsk gul curry (jag är extra förlust i Santa Marias Curry Mango)
1 dl hackad dill
3-4 dl riven lagrad ost
3 ägg
1,5 dl grädde (alternativt mjölk)

Salt och smör
Till garnering: Räkor, dillvippor och ev röd hackad chili

Så här gör du:

  1. Sätt ugnen på 200C och lägg i pajdegen i en form så att den täcker kanterna och nagga den med en gaffel. Förgrädda degen ca 10 min.
  2. Skala räkorna, strimla purjolöken fint, hacka gullöken, röd paprika, vitlöken och dillen.
  3. Lägg smör i en stekpanna och fräs försiktigt curryn i smöret, tillsammans med purjo, gul lök, vitlök och paprikan. Du ska bara svetta grönsakerna och undvik att det det blir stekyta.
  4. Lägg den stekta blandningen i pajskalet tillsammans med räkor och dill – spara ett gäng räkor till garneringen. Strö över osten.
  5. Vispa ihop äggen och grädden och tillsätt en nypa salt och häll över smeten i pajformen och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen tills den fått färg  och eller smeten har stelnat (ca 30 minuter)
  6. Garnera pajen med räkor, dillvippor och chili och servera den varm eller ljummen – personligen tycker jag att den är godare när den är ljummen

Servera tillsammans med en god sallad och varför inte en vitlökscreme som du lätt vispar ihop så här: Blanda 2 delar smetana med 1 del majonnäs och smaka av med fint riven vitlök, svartpeppar och salt.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.