Räkpaj med en touch av curry.
Lättlagad och festlig paj med en god kombo av räkor och curry – snabbt och smidigt om du köper färdig färsk pajdeg.
Ingredienser 4-6 portioner:
1 rulle färsk färdig pajdeg (alternativt göra egen deg)
8 hg oskalade räkor
10-15 cm purjolök
1/2 gul lök
2-3 klyftor vitlök
1 röd paprika
1 röd chili (till garneringen)
2 tsk gul curry (jag är extra förlust i Santa Marias Curry Mango)
1 dl hackad dill
3-4 dl riven lagrad ost
3 ägg
1,5 dl grädde (alternativt mjölk)
Salt och smör
Till garnering: Räkor, dillvippor och ev röd hackad chili
Så här gör du:
- Sätt ugnen på 200C och lägg i pajdegen i en form så att den täcker kanterna och nagga den med en gaffel. Förgrädda degen ca 10 min.
- Skala räkorna, strimla purjolöken fint, hacka gullöken, röd paprika, vitlöken och dillen.
- Lägg smör i en stekpanna och fräs försiktigt curryn i smöret, tillsammans med purjo, gul lök, vitlök och paprikan. Du ska bara svetta grönsakerna och undvik att det det blir stekyta.
- Lägg den stekta blandningen i pajskalet tillsammans med räkor och dill – spara ett gäng räkor till garneringen. Strö över osten.
- Vispa ihop äggen och grädden och tillsätt en nypa salt och häll över smeten i pajformen och grädda sedan pajen i nedre delen av ugnen tills den fått färg och eller smeten har stelnat (ca 30 minuter)
- Garnera pajen med räkor, dillvippor och chili och servera den varm eller ljummen – personligen tycker jag att den är godare när den är ljummen
Servera tillsammans med en god sallad och varför inte en vitlökscreme som du lätt vispar ihop så här: Blanda 2 delar smetana med 1 del majonnäs och smaka av med fint riven vitlök, svartpeppar och salt.