Arnes Lyxiga Laxpaté
Ingredienser 8-10 port.
Laxfärs
500 g laxfilé
500 g oskalade räkor
2 äggvitor
4 dl vispgrädde
2 msk cognac
1 msk tomatpuré
Salt och Cayennepeppar
2 rullar färdig färsk smördeg (alt gör du en egen)
1 äggula till pensling
Gör så här
- Sätt ugnen på 200C och börja med att skala räkorna och skär laxen i mindre bitar.
- Lägg ner laxen i en matberedare, salta och peppra, tillsätt tomatpurén. Börja med att köra maskinen i några korta impulser så att laxen finfördelas innan du kör på i fast läge, tillsätt grädden genom matarröret lite i taget medan maskinen går och avsluta med att tillsätta cognacen. Avsluta när du har en fin och slät massa.
- Lägg över massa i en bunke och rör ner de skalade räkorna, vispa äggvitorna så att det blir styva och vänd ner de i smeten.
- Klä en avlång form som rymmer ca 2 liter med deg och låt degen gå ut över kanterna ordentligt. Fyll i färsen och släta ut den. Skär ut en bit deg till lock och gör två hål i den så att ångan kan tränga ut(funkar bra att stansa ut med en skruvkork). Skär bort överflödig deg och tryck till kanterna ordentligt och vik dem inåt en gång och kläm ihop.
- Pensla locket med äggulan och lägg ett foliark löst över. Grädda ca 1 tim 10 min lång ner i ugnen. När den är färdig så låt den vila i kyla minst 8 timmar innan servering
Servera gärna med en enkel sallad och en kall romsås (fint strimlad fänkål passar jättebra till)