200 grams kycklingburgare med bl.a. Basilikakräm och Prosciuttochips
Ingredienser 5 port (eller fler om du gör burgarna mindre)
Burgaren
1 kg Kycklingfilé av lår eller bröst
2 ägg
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1/2 msk fint riven ingefära
Salt och Pankoströbröd
Basilikakräm
1 kruka färsk basilika
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl creme fraische
0,5 dl majonäs
Salt och peppar
Tillbehör
5 st hamburgerbröd
10 skivor hamburgercheddar
1 rödlök
1 kruka krispsallad
2 tomater
1 pkt skivad Prosciutto Crudo (120gr)
Ovan tillbehör valde jag – givetvis kan du välja annat som du föredrar.
Tillagning
- Skiva rödlöken på mandolin och lägg i isvatten
- Sätt ugnen på 200C, lägg bakplåtspapper på en plåt och fördela ut prosciutton på plåten. Ställ in i ugnen strax ovanför mitten och baka i ca 25-30 min tills de blir crispiga (bli inte oroliga om det börjar ryka – här hemma har brandvarnaren börjat tjuta när jag har kört flera plåtar efter varandra). Lägg chipsen på hushållspapper.
- Mixa ihop alla tillbehören till basilika krämen med en stavmixer och ställ in i kylen.
- Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i en matberedare, tillsätt 1 helt ägg och en äggvita, finhackad chili och vitlök samt den rivna ingefäran, salta. Mixa allting försiktigt till en massa – alltså inte en smet utan det ska vara kvar småbitar i massan. Lägg färsen i en stor spritspåse.
- Strö ut ett lager pankoströbröd på en tallrik. Spritsa ut fem klickar och forma biffarna på tallriken. Vänd biffarna i pankoströbrödet.
- Hetta upp oljan i en stekpanna (lägg i en klick smör så ser du lätt när det är rätt värme). Stek burgarna på medelhög värme försiktigt på båda sidorna så att de får en gyllenbrun färg. Lägg över burgarna i en form, lägg på två ostskivor på varje burgare och täck med folie – baka sedan färdigt i ugnen (200C) ca 5-7 min. Lägg samtidigt in bröden i ugnen.
- Montera burgarna genom att börja med salladen och sedan i följande ordning: tomatskivor, rödlök, basilikakräm, burgare med ost och till sist prosciuttochipsen – lägg på locket och tryck ner en grillpinne
Servera gärna med pommes frites och vitlöksdipp till.
Basilika såsen var mums
JätteKul att du gillade Basilikasåsen Roger – God fortsättning!!