200 grams krispiga kycklingburgare med bl.a. basilikakräm och prosciuttochips

200 grams kycklingburgare med bl.a. Basilikakräm och Prosciuttochips

Ingredienser 5 port (eller fler om du gör burgarna mindre)

Burgaren

1 kg Kycklingfilé av lår eller bröst
2 ägg
1 röd chili
2 vitlöksklyftor
1/2 msk fint riven ingefära

Salt och Pankoströbröd

Basilikakräm

1 kruka färsk basilika
1 finhackad vitlöksklyfta
2 dl creme fraische
0,5 dl majonäs
Salt och peppar

Tillbehör

5 st hamburgerbröd
10 skivor hamburgercheddar
1 rödlök
1 kruka krispsallad
2 tomater
1 pkt skivad Prosciutto Crudo (120gr)

Ovan tillbehör valde jag – givetvis kan du välja annat som du föredrar.

Tillagning

  1. Skiva rödlöken på mandolin och lägg i isvatten
  2. Sätt ugnen på 200C, lägg bakplåtspapper på en plåt och fördela ut prosciutton på plåten. Ställ in i ugnen strax ovanför mitten och baka i ca 25-30 min tills de blir crispiga (bli inte oroliga om det börjar ryka – här hemma har brandvarnaren börjat tjuta när jag har kört flera plåtar efter varandra). Lägg chipsen på hushållspapper.
  3. Mixa ihop alla tillbehören till basilika krämen med en stavmixer och ställ in i kylen.
  4. Skär kycklingen i mindre bitar och lägg i en matberedare, tillsätt 1 helt ägg och en äggvita, finhackad chili och vitlök samt den rivna ingefäran, salta. Mixa allting försiktigt till en massa – alltså inte en smet utan det ska vara kvar småbitar i massan. Lägg färsen i en stor spritspåse.
  5. Strö ut ett lager pankoströbröd på en tallrik. Spritsa ut fem klickar och forma biffarna på tallriken. Vänd biffarna i pankoströbrödet.
  6. Hetta upp oljan i en stekpanna (lägg i en klick smör så ser du lätt när det är rätt värme). Stek burgarna på medelhög värme försiktigt på båda sidorna så att de får en gyllenbrun färg. Lägg över burgarna i en form, lägg på två ostskivor på varje burgare och täck med folie – baka sedan färdigt i ugnen (200C) ca 5-7 min. Lägg samtidigt in bröden i ugnen.
  7. Montera burgarna genom att börja med salladen och sedan i följande ordning: tomatskivor, rödlök, basilikakräm, burgare med ost och till sist prosciuttochipsen – lägg på locket och tryck ner en grillpinne

Servera gärna med pommes frites och vitlöksdipp till.

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.