Basilikasås till kokt eller stekt fisk 4 port.
Ingredienser
600 gr benfri och valfri fisk.
40 st räkor med skal
1 gul lök
1 kruka basilika
1/2 dl grovhackad persilja
½ fänkål
10-15 cm purjolök
25 gr smör
3 dl grädde
3 dl vitt vin
1 msk Maizenamjöj
Salt och peppar
Ev färsk dill till garnering
Gör så här
- Skala räkorna och ställ in i kylen.
- Skala och finhacka löken och fänkålen som du fräser försiktigt i smöret i en kastrull till det mjuknar utan att få stekyta. Tillsätt vin och grädde, rör om och låt sjuda i ca 15 min. Hacka basilikan och persiljan som du lägger i en blender. Häll i en del av såsblandningen och mixa, tillsätt resterande del av såsblandningen och mixa till du får en fin jämn grön färg. Blanda ut Maizenamjölet i kallt vatten och häll tillbaka såsen i en kastrull, värm upp och red av med Maizena till önskad konsistens. Smaka av med salt och peppar.
- Tillred fisken och skiva purjolöken i tunna ringar.
- Lägg en spegel av såsen på tallrikar, lägg på fisken och toppa med räkor, fint skivade purjolöksringar och ev dill.
Servera gärna tillsammans med pressad potatis och tex broccoli.