Lyxig Fisk & Skaldjursgratäng 4 port.
Ingredienser
600 gr fiskfilé efter egen smak
8 tigerräkor
4 gröna musslor i halvskal
12 gröna sparrissar
2 citroner
1 knippe dill
8 champinjoner
Hummersås
2 msk smör
2 msk vetemjöl
1 msk konjak
2 msk koncentrerad hummerfonf
4 dl fiskbuljong
1 dl grädde
Cayennepeppar
Salt
Citronsaft
Gratängmos
1 kg mjölig potatis
2-3 äggulor
2 msk smör
Salt och peppar och ev muskot
Tillagning
- Sätt ugnen på 250 grader och börja sedan med hummersåsen genom att smälta smöret i en kastrull. Ta av kastrullen och vispa ner mjölet så att det löser sig till en jämn smet. Placera kastrullen på plattan igen och spä med fiskbuljongen, lite i taget. Häll i konjak, hummerfond och grädde och låt såsen puttra några minuter. Smaka av med cayennepeppar, salt och citronsaften.
- Skala och koka potatisen och ånga av den. Värm upp smöret och i micron. Pressa potatisen och tillsätt äggulor och det smälta smöret. Vispa med en elvisp tills det blir slätt och fint. Smaka av med salt och peppar och fyll moset i en spritspåse.
- Lägg fiskfiléerna i en traktörpanna och häll i vatten så att det täcker. Låt koka upp och ta sedan av pannan direkt när vattnet börjar koka. Spritsa faten (eller plankorna) med moset och dela citronerna i halvor och placera på plankan. Förgratinera det spritsade moset så att det får lite färg men inte blir helt färdigt.
- Ta ut de förgratinerade faten (plankorna). Lyft upp fiskfiléerna och låt de snabbt rinna av på hushållspapper. Lägg över filéerna på fatet/plankan och häll över hummersåsen. Garnera med räkor, musslor, sparris och champinjonskivor. Ställ in i ugnen och bevaka noga tills moset och såsen har fått en fin färg. Ta ut plankorna och klicka på stenbitsrom och riv över dillkvistar innan servering.