Fisk & skaldjurssoppa med saffran 4 port.
Lyxig och lättlagad soppa där du själv väljer vilken typ av skaldjur och fisk som som ska ingå.
Ingredienser
30-40 stora räkor med skal
400 gr lax och eller torskfilé
12-15 st frysta gröna musslor i halvskal
1 gul lök
1 morot
1 palsternacka
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili
3 dl grädde
5 dl vitt vin
5 dl vatten
2 fiskbuljongtärningar
1 saffranskuvert 0,5 gr
Smör eller olja till stekning.
Salt och peppar
Maizenamjöl till redning
Ev färsk dill till garnering
Gör så här
- Skala räkorna och lägg de i kylen och spara skalen. Skala och klyfta löken, morot och palsternacka, finhacka chilin och vitlöken. Tillsätt olja eller smör i en kastrull och fräs på alla grönsaker till de blir glansiga men inte brända. Rör ner räkskalen och fräs ytterligare några minuter. Tillsätt vatten, vin och buljongtärningarna, koka upp och låt sedan sjuda på svagare värme i ca 30 minuter.
- Sila av buljongen och ställ den på plattan igen, låt sjuda på svag värme i ytterligare 15 min. Tillsätt grädde och saffran, koka upp och red av soppan till önskad konsistens med Maizenamjöl upplöst i kallt vatten. Smaka av med salt och peppar.
- Skär fisken i ca 2-3 cm stora bitar, salta och lägg i en kastrull. Lägg musslorna ovanpå fisken och fyll på med vatten så att det precis täcker. Låt sjuda under lock, lyft ur musslorna efter ca 3 minuter och lägg på ett fat med folie över och låt fisken koka i ca 2 minuter till.
- Lägg fisken direkt i djupa tallrikar och häll över soppan och toppa sedan med räkor och musslor, garnera med dillvippor.
Servera gärna tillsammans med timjanskryddad Västerbottentoast.
Denna rätt lämpar sig jättebra att förbereda dagen innan genom att göra moment 1-2 och precis innan servering dag 2 så gör du moment 3-4