Fisk & Skaldjursgryta som badar i basilika 4 port.
När du vill imponera utan att anstränga dig – då ska du göra denna eleganta, lättlagade och färgstarka fisk och skaldjursgryta. Du väljer själv vilken typ av fisk och skaldjur som ska ingå.
Ingredienser
20-30 stora räkor med skal400 gr lax eller torskfilé
12-15 st frysta gröna musslor i halvskal
1 gul lök
1 kruka basilika
½ fänkål
½ purjolök
50 gr smör
3 dl grädde
5 dl vitt vin
Salt och peppar
Ev färsk dill till garnering
Gör så här
- Skala och finhacka halva löken som du fräser i en del av smöret i en kastrull. Tillsätt musslorna, rör om och häll vinet.Koka under lock ca 3 minuter.
- Ta upp musslorna och lägg på ett fat med folie över. Häll grädden i kastrullen med musselbuljong och låt koka i ca 5 min. Tillsätt sedan basilikabladen (spar några till garnering) och mixa allt till en slät sås och smaka av med salt och peppar
- Skär fisken i ca 3 cm stora bitar. Finstrimla purjolök, fänkål och ½ lök, fräs försiktigt i smör i en traktörpanna eller vid kastrull tills allt har mjuknat.
- Tillsätt fisken och vänd runt försiktigt. Slå sedan på basilikasåsen och låt sjuda i ca 5 min. Servera med musslorna och de nyskalade räkorna och garnera med basilikablad alt dill.
Servera gärna tillsammans med ett gott surdegsbröd
Låter fantastiskt gott måste.provas!