Ungersk Gulasch á la ArnesMat

Ungersk Gulasch á la ArnesMat

Ingredienser 6 port.

1,5 kg benfri högrev
3-4 msk rapsolja
4 msk smör
2-3 gröna paprikor
2 gula lökar
3 morötter
3 stjälkar selleri
1 palsternacka
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
2-3 msk paprikapulver
3 msk tomatpuré
2 burkar körsbärstomater
1-2 köttbuljongtärningar

Ev spiskummin efter smak
Salt och peppar
Ca 1 liter vatten

Tillagning.

Putsa högreven från oönskat fett, hinnor och senfästen, skär i stora kuber 2-3 cm.

Häll hälften av oljan i en stekgryta och lägg i hälften av smöret. Pudra köttbitarna med parikapulver och när smöret blivit gyllenbrunt lägger du i bitarna och steker tills de har fått fin färg. Ta ur bitarna och lägg dem på sidan.

Tvätta och skala alla grönsaker, skär morötter, palsternacka, gul lök, selleri och paprikorna i grova bitar. Hacka vitlöken och chilin fint och vill du inta ha för starkt så tar du bort kärnorna från chilin.

Öppna tomatburkarna, stoppa ner en sax och klipp några gånger i burken så att du finfördelar en del av tomaterna. Häll i resterande del av oljan och smöret i grytan och lägg i alla grönskaker och tomatpurén – rör om och lägg i ev kvarvarande paprikapulver. Häll i körsbärstomaterna när grönsakerna fått färg.

Lägg tillbaka de stekta köttbitarna i grytan och häll i vatten så att det täcker. Lägg i buljong tärningarna, koka upp och sänk sedan värmen och låt sjuda i ett par timmar. Rör om då och då.
Smaka av med salt, peppar och eventuellt spiskummin.

Servera med kokt potatis, en klick Smetana, gärna saltgurka och ett surdegsbröd som är jättegott att doppa i den mustiga buljongen.

Ett litet tips: 
I många recept ingår krossade tomater på burk. Jag använder aldrig det utan föredrar i stället körsbärstomater på burk – vilket ger en helt annan smakkaraktär. I de fall som de ska vara mer finfördelade så tar bara en sax klipper rätt ner i burken.

 

 

2 Kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.