Knaperstekt fläsk med löksås

Knaperstekt fläsk med löksås

Knaperstekt fläsk med löksås. Svensk Husmanskost när den är som bäst, förmodligen den mest populära rätten av alla svenska klassiker. 

Ingredienser 4 port.

600 gr rimmat sidfläsk i skivor
Potatis

Löksås:
2 msk smör + lite olja
4 gula lökar
2 msk vetemjöl
1/2 msk socker
2 dl grädde
2 dl mjölk
1 dl öl
1 kycklingbuljongtärning
1 msk Kinesisk mushroom soya
1 kruka persilja

Salt och peppar.

Så här gör du:

  1. Koka potatisen.
  2. Skala och skiva löken fint, lägg i smör och olja i en stekpanna och stek löken på medelvärme tills den blir mjuk och fått lite färg. Rör ner sockret och strö över vetemjölet och rör runt. Tillsätt mjölken – rör om, tillsätt grädden – rör om och slutligen ölen (låt såsen koka upp mellan resp spädning). Tillsätt soya och smaka av med salt och peppar. Låt såsen sjuda i 5-10 på svag värme och rör om då och då. Späd med lite extra mjölk om du tycker såsen är för tjock.
  3. Precis innan servering så strösslar du finhackad persilja över såsen.
  4. Det vanligaste är ju att steka fläsket i en panna med lite smör och olja. Jag föredrar att baka det på en plåt med bakplåtspapper i ugnen på ca 220C – då blir det knaprigt och inget stekos i köket. Kolla efter ett tag om det bildats vätska på plåten och häll i sådant fall bort den.

Servera med kokt potatis och gärna en lätt picklad vitkålssallad då får du en oslagbar smakkombination av salt från fläsket, sötma från löksåsen och syra från salladen.

 

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte att publiceras.