Piccata Milanese på kyckling med tomatsås
Ingredienser 4 port.
Kyckling
4 kycklingbröstfiléer
3 dl pankoströbröd
2 dl vetemjöl
1,5 dl riven parmesan eller Västerbottensost
3 ägg
Salt och peppar
Rapsolja och smörklick till stekning
Tomatsås
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
2 kycklingbuljongtärningar
2 dl vitt vin
1 dl vatten
1 burk Mutti körsbärstomater
2 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Ev 1 st röd chili (vilket jag föredrar att ha i)
Ev färska Romanticatomater på kvist (se tips i receptet)
Olivolja och någon örtkrydda typ timjan eller basilika
Gör så här
- Sätt ugnen på 200C.
- Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök, chili och vitlök. Häll olivolja i en kastrull och fräs hacket tills det mjuknar. Tillsätt tomatpurén och rör om så den blandas ut ordentligt. Tillsätt körsbärstomaterna (jag brukar ta en sax och stoppa ner i burken och klippa några gånger så att en del av tomaterna delas). Tillsätt vin, vatten och buljongtärningarna. Smaka av med salt och peppar och tillsätt örtkrydda. Lägg på lock och låt såsen puttra ca 20 min på svag värme.
- (Ett litet tips: Jag brukar ta ett antal Romanticatomater med kvist som jag lägger ned hela i såsen de sista 5 minuterna – smakar jätte gott och är dekorativt vid serveringen)
- Banka ut kycklingfiléerna så att de blir platta och jämntjocka (använd botten på en kastrull för att banka ut dem), salta och peppra kycklingen.
- Blanda pankoströbröd och riven ost på samma tallrik och häll upp vetemjöl på ännu en tallrik. Vispa äggen tillsammans med ett par msk vatten. Vänd kycklingen i vetemjöl, sedan i äggröran och avsluta med att vända i panko- och ostblandningen.
- Hetta upp oljan i en stekpanna (lägg i en klick smör så ser du lätt när det är rätt värme). Stek kycklingen på medelhög värme försiktigt på båda sidorna så att de får en gyllenbrun färg. Lägg över i en form och täck med folie – baka sedan färdigt i ugnen ca 5-7 min.
Severas tillsammans med nykokt ris.