Bearnaise Majonnäs istället för handslagen Bearnaise med smör.

Bearnaise Majonnäs istället för handslagen Bearnaise med smör

Om du tycker det är svårt att lyckas med en handslagen Bearnaise gjord på smör, då ska du testa att göra en Bearnaise Majonnäs i stället. Då får du den typ Bearnaise som du köper färdig från kyldisken i affären – fast givetvis mycket godare och fräschare.

Dessutom så kan du förvara den i kylen utan att den stelnar – vilket inträffar med Bearnaise gjord på smör när den kommer i kyla.

Bearnaise Majonnäs istället för handslagen Bearnaise med smör.

Ingredienser 500 gr:

0,5 d vatten
1 kruka fransk dragon (eller mer beroende på storleken)
1 vitlöksklyfta
1/2 gul lök
2-3 msk finhackad persilja
1 msk äppelcidervinäger
3 äggulor
5 dl rapsolja

Salt och peppar

Du behöver också en matberedare med kniv.

Så här gör du:

  1. Hacka bladen från 2-3 stjälkar dragon, finhacka vit- och gul lök. Tillsätt vattnet och hacket i en kastrull tillsammans med vinägern. Koka upp och låt sjuda tills det bara är väldigt lite vätska kvar. Ta av och låt svalna.
  2. Lägg äggulor och avkoket i matberedaren och kör en stund tills det blir fluffigt. Tillsätt först några droppar olja och kör maskinen på full fart. Tillsätt sedan mer olja droppvis medan maskinen går och när du ser att oljan och äggen börjar binda sig och blir tjockare så kan du nu fortfarande försiktigt tillsätta resterande olja medan maskinen arbetar hela tiden.
  3. Avsluta med att tillsätta de resterande dragonbladen och persiljan fortfarande medans maskinen går. Smaka av med salt och peppar och tillsätt ev mer dragon beroende på din smak.

Viktigt att tänka på:

Ett bra tips för att undvika att majonnäsen skär sig är att alla ingredienser bör ha samma temperatur – förslagsvis rumstemperatur.

Tips:

Jag brukar alltid använda engångs spritspåsar till kalla såser. Det blir då mycket lättare att montera på tallrikar eller i skålar utan kladd. Dessutom så fungerar spritspåsen som en perfekt förvaringspåse om det blir något över. Jag brukar också använda buntband (från Biltema) för att enkelt och säkert försluta påsen.

Bearnaise i spritspåse

 

 

3 Kommentarer
    1. Hallå Magnus – kul att du gillade den! Om den är gjord på färska ägg och om du bara tar ut den korta stunder från kylen så håller den minst 2 veckor.

  1. Väldigt smidigt att göra Bearnaise på majonäs ibland . Jag ser det inte som fusk ett alternativ då man inte orkar stå med äggulorna vid spisen i kanske 15 min. .

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.