Ett spännande smakmöte mellan Asien och Italien – Sofritton är dessutom ett perfekt tillbehör till allt grillat kött.
Asiatiska marinerade grillspett av fläskkarré med SofrittoRagu
Ingredienser 6 port.
1 kg benfri fläskkarré
Marinad
1 dl rapsolja
0,5 dl Ketjap Manis (Indonesisk söt soja)
1/2 lime
1 msk fisksås
1 msk äppelcidervinäger
1 tsk salt
2 fint rivna vitlöksklyftor
1 finhackad röd chili
1 msk fint riven ingefära
Soffritto
4 stjälkar selleri
2 dl fint tärnade morötter
1 hackad gul lök
1 hackad grön paprika
4-5 fint hackade vitlöksklyftor
1 röd chili
4 dl vitt vin
15 romanticatomater (eller körsbärstomater)
2,5 dl vatten
2 tärningar kycklingbuljong
Färsk basilika och persilja.
Salt, peppar och olivolja.
Gör så här
- Börja med marinaden. Häll olja och övriga flytande ingredienser i en skål. Riv och hacka vitlök, ingefära, chili och finriv skalet från 1/2 lime som du tillsätter tillsammans med saften från limen och saltet, blanda med en handvisp.
- Skär karrén i mindre bitar och lägg ner i marinaden och rör om. Ställ in i kylen minst tre timmar och helst 8-10 timmar.
- Finhacka alla grönsaker till Sofritton och dela tomaterna i halvor. Tillsätt olivolja i en panna och fräs alla grönsaker försiktigt (ingen stekyta alltså) tills de blir glansiga och mjuka ca 10-15 min.
- Tillsätt vinet och låt allting puttra tills vinet reducerats till hälften. Därefter tillsätter du vatten och kycklingbuljongtärningarna. Tillsätt 2-3 matskedar av både finhackad persilja och basilika. Låt allting småputtra tills nästan det mesta av vätskan har reducerats och rör om då och då – det kan ta en timme och när du har en lite trögflytande sås är det färdigt. Smaka av med salt och peppar.
- Trä upp de marinerade karrébitarna på spett och grilla sedan spetten.
- Innan servering så strör du över lite finhackad persilja på Sofritton
Jag valde att servera tillsammans med helstekt färskpotatis, men det funkar ju bra med ris också.
Hej! Jag driver mattsjonsgården. Vi jobbar med mat din blogg var riktigt bra.
Tack Johan – jättekul att du gillar min blogg tycker – extra kul genom att ni jobbar med mat //Arne