Kålpudding
Ingredienser 6-8 port.
1,5 kg vitkål
3 dl kokt ris
5 msk sirap
2 gula lökar
2 ägg
650 g köttfärs
350 g fläskfärs
2 dl vatten
1 dl mjölk
Smör till stekning
Salt och peppar
Gör så här
- Sätt ugnen på 210C, dela kålhuvudet i 4 delar, skär och skär bort stocken, skär kålen i bitar.
- Fräs kålen i smör i en stekpanna med höga kanter – typ traktörpanna eller i en vid kastrull. Ha inte i alla kål samtidigt utan stek i omgångar.
- Lägg ihop all kål i pannan, salta och ringla i sirapen, rör om ordentligt och häll i vattnet. Koka sedan tills allt vatten är borta.
- Skala och finhacka lökarna som du sedan fräser i en panna med smör tills de mjuknat och fått lite färg.
- Blanda färserna med ris, den stekta löken, äggen och mjölken, salta och peppra – blanda väl.
- Lägg hälften av kålen på botten av en smord form, bred ut färsen och lägg över resterande del av kålen. Jag brukar rippla lite extra sirap ovanpå kålen innan den går in i ugnen.
- Grädda i mitten av ugnen ca 40-50 min.
Servera kålpuddingen tillsammans med rårörda lingon, pressgurka och potatis. Jag gillar ju att ha en sås till – i detta fall så hittade jag en pepparsås i frysen som passade perfekt.
Jag brukar deglacera grytan som jag stekt kålen i med lite kött buljong så för jag över detta i en annan kastrull (genom en sil för att få bort eventuella kål rester) så låter jag vätskan reducera och så i med grädde och smakar av med soja och peppar…