Grillad Kyckling med tomatsaffranssås på en bädd av buljongkokta grönsaker

Kyckling eller fläskkött med tomatsaffranssås på en bädd av buljongkokta grönsaker.

Till denna rätt kan du välja vilken typ av kött som du föredrar eller har till gång till – jag brukar oftast steka eller grilla kycklingbröst eller hel fläskfilé som jag sedan skivar upp vid serveringen.

Ingredienser 8 port.

Valfritt kött som du steker eller grillar

Tomatsaffranssås
1 pkt saffran
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 grön paprika
2 kycklingbuljongtärningar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 burkar Mutti körsbärstomater
3 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
1 röd chili
1 kruka färsk timjan

Salt och svartpeppar

Grönsaker
Välj fritt vilken typ av grönsaker du föredrar.
Jag brukar ofta använda morötter och palsternacka som jag strimlar fint, strimlad purjo, vitlök, gul lök, paprika, chili, broccoli där jag också skalar och strimlar stammen som det är mycket smaker i.

Tillsätt ett par kycklingbuljongtärningar när du kokar grönsakerna

Gör så här:

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök, paprika och vitlök. Häll olivolja i en kastrull, tillsätt de hackade grönsakerna tillsammans med saffran och fräs hacket tills det mjuknar. Tillsätt tomatpurén och rör om så den blandas ut ordentligt. Tillsätt körsbärstomaterna (jag brukar ta en sax och stoppa ner i burken och klippa några gånger så att en del av tomaterna delas). Tillsätt vin, vatten, buljongtärningarna och färsk timjan. Smaka av med salt och svartpeppar, lägg på lock och låt såsen puttra på svag värme ca 30 min (Tips: Jag brukar lägga i körsbärstomater med kvist som får koka med de sista 10 min – vilket tillför både smak och estetik vid servering)
  2. Lägg ner alla grönsaker i en ganska stor kastrull, placera rotfrukter och broccollistam i botten. fyll vatten så att det täcker och tillsätt buljongtärningarna. Låt koka upp och ta sedan av kastrullen från värmen och låt grönsaker ligga kvar i kokvattnet några minuter innan du häller bort vattnet. Personligen så vill jag inte ha överkokta grönsaker och jag föredrar när det är lite spänst kvar -men du reglerar givetvis koktiden efter din smak.
  3. Lägg upp grönsakerna på tallrikar, och lägg det skivade köttet över och häll på generöst med tomatsaffranssåsen, toppa med ett par timjanskvistar.
Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.