Kycklingbollar i cocos- och currysås

Ingredienser 4 port.
600 gr kycklinglårfilé alt bröstfilé
2 msk rapsolja
1 purjolök
5 vitlöksklyftor
2 msk färsk ingefära
1 ägg
2 msk kinesisk soya
1 dl pankoströbröd
1 kruka färsk koriander
salt och peppar
vatten

Sås
3 msk currypulver
1 burk cocosmjölk
4 dl buljong (från kokningen av bollarna)
1 kycklingbuljongtärning
2 msk maizena

 

Tillagning

  1. Skär kycklingfilén i mindre bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt ägget, salta och peppra. Kör snabbt till du får en jämn massa (det gör inget om det finns kvar lite småbitar).
  2. Skär av de gröna bladen från purjon och strimla dessa på längden och finhacka sedan. Finhacka vitlöken och ingefäran. Värm oljan i en stekpanna och lägg i purjo,vitlök och ingefära – stek i 2-3 minuter till det blir glansigt – inte bränt och rör hela tiden.
  3. Lägg pankoströbrödet i en skål och tilsätt soyan och 2 msk vatten tillsammans med hälften av den stekta purjo- och ingefärsblandningen och kycklingfärsen samt 2 msk finhackad koriander. Rör om och blanda massan ordentligt. Rulla bollar av massan ca 4 cm i diameter.
  4. Koka upp rejält med vatten i en stor kastrull och koka sedan 5-6 bollar i taget ca 10 minuter.
  5. Värm upp den överblivna purjoblandningen i stekpannan och tillsätt ev mer olja. Tillsätt currypulvret, stek och rör om i ca 1 minut. Tillsätt kokosmjölken och ca 4 dl av kokbuljongen från bollarna. Lägg i en kycklinbuljongtärning och och koka i ca 5 min. Blanda maizena och lite vatten, häll i och rör om. Nu kan du lägga i bollarna i såsen och sjud på låg värme i ca 15 min, vänd på bollarna då och då under kokningen.

Servera tillsammans med basmatiris. Vill du få lite mer färg och hetta så kan du finstrimla en röd chili och det vita från resterande del av purjon och strössla över bollarna vid servering

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.