Kåldolmar med Rårörda lingon och Skysås

Kåldolmar med rårörda lingon 6 port.

Ingredienser

Kål
1 vitkålshuvud
1 tsk salt per liter vatten

Färs
300 gr blandfärs
½ gul lök, finhackad
2-2,5 dl kokt ris
2 tsk salt
2 krm valfri peppar
1,5 dl mjölk

2 msk smör
3 msk sirap

Skysås
5 dl sky + vatten
1 köttbuljongtärning
1 tsk soja
1,5 – 2 msk Maizenamjöl
0,5 dl grädde

Tillagning

  1. Koka upp rikligt med vatten, tillsätt saltet och lägg i kålen. Koka tills den är mjuk, använd provsticka. Häll av vattnet och låt kålen svalna något. Skär loss kålbladen ett och ett och lägg de på en ren handduk så att de får rinna av. Skär ev bort bladnerven om den är grov så går det lättare att rulla bladen.
  2. Blanda alla ingredienser till färsen till en jämn smet. Ta ett kålblad och lägg på en rejäl matsked färs, vik in sidorna och rulla ihop med skarven nedåt.
  3. Hetta upp en stekpanna (eller allra helst en traktörpanna med lite högre kanter) med smöret. Ringla över lite sirap och bryn kåldolmarna gyllenbruna runt om, några i taget – börja att steka med skarven nedåt. Lägg alla dolmar i pannan och fyll på med vatten så att det täcker. Sänk värmen, lägg på ett lock och efterstek ca 30 min.
  4. Mät upp 5 dl sky från pannan och sila i en kastrull, fyll på med vatten, soja och buljongtärningen och låt koka upp. Vispa ihop Maizena och grädde till en slät redning och häll i under omrörning. Koka i ett par minuter och smaka av med salt och peppar.

Servera med kokt potatis, rårörda lingon, gröna ärtor och gärna lte skivad saltgurka.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.