Italienska köttbullar i tomatsås med spaghetti

Italienska köttbullar i tomatsås och spaghetti.

Ingredienser 6 pers. (20 st köttbullar)

Köttbullar
600 g nötfärs
400 g fläskfärs
2 ägg
4 msk ströbröd
1,5 dl mjölk
1 gul lök
3 vitlöksklyftor
Salt och svartpeppar
Ev 1 st röd chili (vilket jag föredrar att ha i)

Olivolja
Smör

Tomatsås
1 gul lök
3-4 vitlöksklyftor
1 grön paprika
2 köttbuljongtärningar
3 dl vitt vin
2 dl vatten
2 burkar Mutti körsbärstomater
3 msk tomatpuré
Salt och svartpeppar
Ev 1 st röd chili (vilket jag föredrar att ha i)

Olivolja
1 kruka basilika
2 dl riven parmesan

Gör så här

  1. Börja med tomatsåsen. Skala och finhacka lök, paprika och vitlök. Häll olivolja i en traktörpanna eller vid kastrull och fräs hacket tills det mjuknar. Tillsätt tomatpurén och rör om så den blandas ut ordentligt. Tillsätt körsbärstomaterna (jag brukar ta en sax och stoppa ner i burken och klippa några gånger så att en del av tomaterna delas). Tillsätt vin, vatten och buljongtärningarna. Lägg på lock och låt såsen puttra på svag värme
  2. Häll i ströbröd och mjölk i en bunke och rör om, låt svälla i ca 10 min. Skala och finhacka löken och vitlöken som du sedan fräser lätt i olivoljan utan att bränna den. Tillsätt nöt- och fläskfärs i ströbrödsbunken, tillsätt äggen och den stekta löken. Salta, peppra och blanda sedan färsen till en jämn smet.
  3. Forma och rulla 20 st köttbullar (jag brukar använda en glasskopa – se bild nedan – så blir alla lika stora). Häll olivolja och en klick smör i en stekpanna och stek 6-7 köttbullar åt gången till de får stekyta runt om. Lägg ner köttbullarna i tomatsåsen och låt allt puttra i ca 20 min.
  4. Finhacka basilikan och riv parmesanen. Koka pastan enligt anvisningar på paketet – men korta av tiden ca 1 minut. Häll av kokvattnet och tillsätt ett par dl av tomatsåsen och rör runt. Lägg upp på djupa tallrikar och strö över parmesan och basilika vid serveringen.

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.