Krispiga Laxburgare med varm avokadosås. Här har jag omarbetat en klassisk guacamole till en varm avokadosås som passar perfekt ill den krispiga laxburgaren.
Ingredienser 4 port.
600 g laxfilé, skinn- och benfri
1 tsk salt
1 st ägg
1 st äggula
0,5 krm cayennepeppar
1 msk tomatpuré
Pankoströbröd
Matolja att steka i
Avokadossås
2 avokado
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1/2 citron (saften)
1 dl finhackad gräslök
1 röd chili
1 dl vitt vin
2 dl grädde
3 dl vatten
1 kycklingbuljongtärning
Olivolja och Salt
Så här gör du
1. Sätt ugnen på 200C.
2. Börja med såsen genom att finhacka lök, vitlök och chili. Värm olivolja i en kastrull och fräs hacket försiktigt några minuter. Tillsätt vinet och koka ner till hälften och ställ sedan åt sidan.
3. Dela och kärna ur avokadon som du lägger i en blender, tillsätt grädden och den frästa lökblandningen och hälften av gräslöken. Mixa till en slät massa och tillsätt vattnet medan du fortsätter att mixa, häll över såsen i en kastrull och tillsätt buljongtärningen och koka upp såsen och ställ sedan åt sidan.
4. Skär laxfilén i bitar och lägg i en matberedare. Tillsätt salt, cayennepeppar, tomatpuré, ägg och äggulan. Kör snabbt tills du får en jämn massa.
5. Strö ut ett lager pankoströbröd på en tallrik. Blöt en skärbräda med kallt vatten och dela upp färsen i fyra klickar och forma biffarna på skärbrädan. Vänd biffarna i pankoströbrödet.
6. Hetta upp oljan i en stekpanna (lägg i en klick smör så ser du lätt när det är rätt värme). Stek burgarna på medelhög värme försiktigt på båda sidorna så att de får en gyllenbrun färg. Lägg över burgarna i en form och täck med folie – baka sedan färdigt i ugnen ca 5 min.
7. Värm upp såsen strax innan servering och smaka av med salt. Vid serveringen så strösslar du resterande av den finhackade gräslöken över tallriken
Servera med kokt potatis och en krispig sallad – jag gjorde en sallad på fint strimlad fänkål och strimlade sockerärtor dressade med olivolja och svartpeppar.