Gratinerad krabba i sitt eget skal

Gratinerad krabba i sitt eget skal

Ingredienser 2 port.

2 krabbor ca 7-800 g styck
3 msk majonäs
3 msk creme fraische
1/2 gul lök
3 vitlöksklyftor
1 knippe dill
3 dl riven Västerbottensost
Curry och cayennepeppar

3 dl grovt salt till gratängformen

Gör så här

  1. Sätt ugnen på 250C och grill. Bryt loss stjärten, stick in en kniv, skär försiktigt genom att följa den naturliga linjen på undersidan och bryt sedan loss hela ”benpaketet”.
  2. Ta ut allt kött ur skölden, krossa skalet på klor och ben och plocka ut allt kött. Skär i mindre bitar och skölj sedan ur sköldarna noga.
  3. Finhacka lök och vitlök samt rikligt med dill (spara lite hela dillkvistar till serveringen) Riv osten.
  4. Ta fram en bunke och lägg i krabbköttet och övriga ingredienser samt 2 dl av den rivna osten. Rör om så att allt blandas väl. Stänk i en aning curry och smaka av med cayennepeppar och ev salt.
  5. Lägg i stuvningen i sköldarna och strö över resterande del av den rivna osten. Häll ut två högar grovt salt i en ugnsfast form och tryck ner sköldarna i saltet så att de står statist och inte välter.
  6. Gratinera i ugnen ca 6-8 min tills de har fått fin färg.

Riv lite dillvippor och strö över vid servering och servera gärna med en bit bröd och sallad till – jag brukar göra toasts med Västerbottensost och timjan.

Tips – I stället för att stänka i en aning curry så kan man ju stänka i lite Cognac.

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.