Kyckling i avocadosås med pasta och prosciuttochips
Ingredienser 4 port.
500 gr kycklingfilé
1 pkt 250 g färsk spenatfettuccine (eller annan pasta)
50 g sockerärtor
1 bukett broccoli
1 gul lök
2-3 vitlöksklyftor
1 röd chili
2 avocado
2 dl grädde
4 dl vatten
1/2 lime
1 kycklingbuljongtärning
1 pkt 120 g tunt skivad prosciutto crudo
Salt och peppar
Olivolja
Gör så här
- Sätt ugnen på 200C, lägg bakplåtspapper på en plåt och fördela ut prosciutton på plåten. Ställ in i ugnen strax ovanför mitten och baka i ca 25-30 min tills de blir crispiga (bli inte oroliga om det börjar ryka – här hemma har brandvarnaren börjat tjuta när jag har kört flera plåtar efter varandra)
- Skär kycklingen i strimlor och stek den i en het panna med olivolja, när den har fått fin färg stäng av värmen och ställ åt sidan.
- Skala och skär strimlor av gullöken, finhacka vitlöken. Skölj sockerärtor och broccoli. Skär loss blomsterställningen på broccolin och dela upp i mindre bitar , skala stammen och dela den på längden och finstrimla den. (jag brukar alltid använde stammen för att det finns mycket smaker i den) Sätt på en stekpanna med höga kanter – typ en traktörpanna – och tillsätt olivolja, lägg först i bitarna från broccolistammen och stek en stund, tillsätt broccoli blommorna, gul lök och vitlök. Rör om under stekningen och tillsätt sockerärtorna. Ställ åt sidan.
- Dela och gröp ur avocadona, lägg i en skål, pressa ut saften från limen och tillsätt grädden. Mixa allt till en slät grön sås med stavmixer.
- Sätt på pannan med grönsaker och tillsätt kycklingen och avocadosåsen och 4 dl vatten, lägg i buljongtärningen och låt sjuda i 4-5 min.
- Koka pastan enl anvisningar på paketet, men korta ner tiden något, häll av vattnet och lägg ner i traktörpannan, rör om och blanda pastan med grönsakerna. Servera genast och toppa med prosciuttochipsen och fint strimlad chili.