Pankofriterade kycklingbollar i en het sötsur sås

Ingredienser 4 port.

Sås
1 st röd paprika,
De gröna bladen från en purjolök,
1 st gul lök,
1 liten burk med ananas i skivor (eller helst motsvarande mängd färsk ananas),
1 st röd chili,
4 msk råsocker,
4 msk äppelcidervinäger,
1 msk tomatpuré,
2-3 msk Maizenamjöl,
1 st kycklingbuljongtärning och 5-7 dl vatten.

Kycklingbollar ca 8 st
5 hg benfri kyckling,
1 st röd chili,
3-4 st vitlöksklyftor,
1 msk färsk ingefära,
3 st ägg, salt,
Vetemjöl,
Pankoströbröd
Rapsolja till fritering.

Börja med såsen

  1. Hacka eller strimla upp paprika,lök, chili, ananas och purjon.
  2. Lägg i socker och vinäger i en kastrull och koka upp och vispa tills sockret har löst sig.
  3. Rör ner tomatpurén och vispa så att den löser sig.
  4. Häll i ca 5 dl vatten och buljongtärningen, vispa och koka upp.
  5. Lös upp Maizenamjölet i i lite kallt vatten och häll sedan ner lite i taget i den kokande kastrullen och vispa hela tiden så att såsen reder sig till önskad konsistens.
  6. Nu kan du ha i alla övriga ingredienser förutom purjon och låt sedan allt koka samman i några minuter.
  7. Nu kan du ställa kastrullen åt sidan och vid servering så kokar du upp såsen och rör ner purjon (har du i purjon för tidigt så tappar den både färg och ”stuns”. Jag brukar ha i lite lag (1 msk) från inlagda rödbetor på slutet för att förstärka den röda färgen.

Friterade kycklingbollar

  1. Skär kycklingen i mindre bitar, hacka chilin, vitlöken och ingefäran och lägg ner i en mixer/hackare tillsammans med ett av äggen och salta. Mixa till du får en lagom konsistens och forma därefter till bollar.
  2. Sätt på en kastrull med ganska mycket vatten i och om du vill så kan du gärna lägga i några kycklingbuljongtärningar. Lägg bollarna i kokande vatten och koka dem tills temperaturen är 68c och lägg sedan upp dem på ett fat.
  3. Häll upp pankoströ och vetemjöl på varsin tallrik och vispa igenom 2 ägg i en skål. Rulla bollarna i vetemjöl sedan rullar du i äggröran så att de täcks av ägg runtom. Lyft över och rulla i pankoströ.
  4. Hetta upp olja i en kastrull till 180c och fritera bollarna tills de får fin färg.

 

 

Inga kommentarer

Lämna en kommentar

Your email address will not be published.